lunes, marzo 10, 2014

Processos creatius i acció comunitària:
el camí de Marabal en l’Art Aplicat


A Marabal, des de fa anys, estem fent camí en l’aplicació de diferents disciplines artístiques en la creació i acció comunitària, en la salut entesa com a benestar de les persones i qualitat de vida, i en l’educació dels nens, nenes i joves. Ens hem dedicat a fer, a buscar el nostre valor en aquest terreny, a posar el nostre cos i ànima.

En els darrers dos anys, hem aprofundit encara més en aquest trajecte com a entitat i com a professionals. Més que mai, estem pensant, debatint, fomentant l’intercanvi i la reflexió entorn a aquesta manera de concebre l’art, posant ènfasi en els processos creatius.

Les idees i desitjos es concreten en accions: el 2013 vam crear FormArt, Escola d’Estiu d’Art Aplicat, que al juliol de 2014 encara la segona edició, ampliada i més ambiciosa.

I també participem en xarxes i jornades d’Art Aplicat. Aquest mes, Marabal ha estat present a les VI Jornades d’Arts Escèniques per a la Inclusió i l’Educació a Sevilla, on hem pogut participar en una interessant reflexió sobre els projectes d’acció comunitària en situació de crisi i per donar resposta a la crisi. Allà, s’han plantejat preguntes sobre quin ha de ser  l’objectiu de l’artista, el promotor, el gestor cultural... Quin és el paper de cadascun d’aquests perfils en el procés. Com es combinen els perfils professionals del pedagog i de l’artista. I què hem de prioritzar: el procés o el resultat? Són preguntes que no volem respondre ara. Són preguntes que com a interrogant present en la nostra tasca diària ja tenen una importància enorme. A Sevilla s’han qüestionat paraules i paternalismes. Posar en qüestió ens sembla un valor en si mateix.

L’experiència de Sevilla ens ha ajudat a buscar sinèrgies per créixer, construir i seguir fent i pensat aquest camí. Tenim al cap i ja en procés un munt de projectes ambiciosos i potents als quals esperem que participeu tots i totes, i ens ajudeu a fer-los realitat. Perquè Marabal és Art per Viure i Trasnformar.


 Joel Alvarez i equip Marabal.